Digitalni Marketing

ZAŠTO NAM JE BITNA DIGITALNA TRANSFORMACIJA BAŠ SADA?

          

Danas je bilo koje radno mjesto nezamislivo bez prisustva tehnologije. Tehologija proces rada čini bržim i organizovanijim te ispunjavanje svakodnevnih poslovnih obaveza postaje efikasnije. Digitalne transformacije stvaraju mogućnost za nove investicije, projekte i inovacije, a samim tim i nova radna mjesta. Tehnologija uskoro neće biti izbor nego osnovna potreba pri osnivanju biznisa bilo koje vrste.


Šta podrazumijeva digitalna transformacija?

Digitalna transformacija se može definisati kao proces korištenja tehnologije u svrhu kreiranja različitih načina za obavljanje poslovnih aktivnosti koje doprinose održavanju i razvoju biznisa. Digitalna transformacija podrazumijeva dugotrajan i dugoročan proces koji može utjecati na sve elemente određene kompanije, od osoblja do postavljenih specifičnih ciljeva za određeni period. Krajem devedesetih godina prošlog stoljeća i početkom dvadeset prvog stoljeća, porasla je količina tehnoloških proizvoda u svijetu. Nakon toga, postepeno su se razvijale i mnoge mobilne platforme, društvene mreže i slični softveri. Potražnja od strane klijenata za komunikaciju sa kompanijama digitalnim putem vremenom je sve rasla, te samim tim kompanijama postepeno davala do znanja da je vrijeme za digitalnu transformaciju.

Digitalna transformacija na sljedeće stvari može utjecati u jednoj kompaniji:

  • Oblik proizvoda/usluge
  • Odnos sa klijentima
  • Interni način rada
  • Vještine i mogućnosti radne snage


Šta dobro može donijeti digitalna transformacija svakom biznisu?

Digitalna transformacija kao proces u jednoj kompaniji donosi sa sobom mnogo promjena, ali i dobrih stvari, koje su kraće rečeno sami ciljevi iste. Postepeni uvođenjem tehnologije u proces rada u kompaniji znatno utječemo na radnu snagu. Uposlenici se edukuju, stječu nove vještine, ali i postaju efikasniji u izvršavanju svakodnevnih zadataka. Sam proces upravljanja postaje jednostavniji i lakši za monitoring. U periodu pandemije COVID-19 dokazano je da je tehnologija uveliko zamjenila tradicionalno radno mjesto, nego je poslužila kao jedini alat za izvršenje poslova. U periodu od posljednjih pet mjeseci u Bosni i Hercegovini se fenomen „rada od kuće“ je bio jedini izbor za opstanak bosanskohercegovačke privede, ali se pokazao izuzetno primjenjivim na većinu naših kompanija.

Odnos sa klijentima primjenom tehnologije postaje mnogo kvalitetniji, brži, jednostavniji i manje stresniji kako za klijente, tako i za kompaniju. Stvari koje ne zahtijevaju nužno fizičko prisustvo mogu se iskomunicirati digitalnim putem, te samim tim izbjeći gužve u redovima za čekanje ili općenito gužve, u koje sada nije preporučljivo ni ulaziti s obzirom na epidemiološku situaciju u državi. Baze klijenata je mnogo lakše pratiti i sortirati u digitalnoj formi, a za osnovnu komunikaciju sa klijentima moguće je podesiti automatske odgovore pomoću različitih softvera. Kada je u pitanju odnos sa klijentima, jako bitan segment je također i mogućnost online plaćanja proizvoda i usluga. Potražnja za ovakvim uslugama je bila u konstantnom porastu, u posljednje vrijeme više iz sigurnosnih razloga, ali tu su i prednosti brzine, jednostavnosti i sličnih stvari koje privlače potencijalne kupce.

Kao i odnos sa klijentima, odnos sa našim partnerima podrazumijeva  odreženu ozbiljnost i odvojeno vrijeme. U digitalnom svijetu odnos sa partnerima je mnogo lakše održavati i graditi. Svi dokumenti se mogu koristiti u digitalnoj formi, baze partnera omogućava komunikaciju mnogo bržom i jednostavnijom, a potpisivanje dokumenata pomoću elektronskog potpisa ne zahtijeva fizičko prisustvo stranaka, što ponekada i nije nužno.

Da li digitalno znači dobro samo za naš biznis?

Ovakvim pristupom i načinom rada ne donosimo dobro isključivo našem biznisu. Pozitivni rezultati su višestruki i obuhvataju različite sfere. Sve navedeno dovodi do smanjene upotrebe papira za svrhu printanja i manualnog ispisivanja određenih stvari koje su nakon ovog procesa u digitalnoj formi. Smanjena potrošnja papira vašu kompaniju označava kao jednu od „eco-friendly“, a to znači da brinete za očuvanje životne sredine i da aktivnostima svoje kompanije doprinosite Ciljevima održivog razvoja za period 2020-2030! Osim toga, digitalna transformacija doprinosi digitalizaciji društva i ekonomije jedne države, a to je krucijalnog značaja za kontinuiran razvoj zemlje poput Bosne i Hercegovine.

Budući da imamo sve uslove za digitalnu transformaciju biznisa u Bosni i Hercegovini i budući da se nalazimo u jeku pandemije koja nas primorava na isto, zaključujemo da je vrijeme za digitalnu transformaciju vašeg biznisa baš sada! U svemu tome vam možemo pomoći, a odakle početi i šta raditi u procesu digitalne transformacije vaše kompanije možete provjeriti upitom na info@ceop.ba